Olen kauan pitänyt Saatanan roolia kristinuskossa vaikeana. Mikään asia ei ole helvetin olemassaolon jälkeen vaivannut minua enemmän kuin Saatanan olemassaolo. En ole voinut koskaan käsittää, että jos Jumala on niin mahtava ja hyvä, niin miksi ihmeessä meillä pyörii tälläinen hahmo kuin Saatana tekemässä ihmiselosta niin hemmetin vaikeaa..? Ja jos kerran Jumala on kaikkivoipa niin miksei  hän vaan pyyhkäise Saatanaa pois maailmankartalta, eihän mikään ole Jumalalle mahdotonta?

Herätysliikkeissä varsinkin saatanaa saarnataan ja kuvataan todelliseksi hahmoksi, joka on Jumalan vastustaja ja kaiken pahan alku ja juuri. Jotenkin saatanan tai demonien olemassaolo ei koskaan oikein käynyt minulle järkeen.  Näistä syistä aloin tutkia mistä tämä Saatanan hahmo on oikein tullut ja saanut roolinsa meidän kristittyjen elämässä. Kristinuskohan polveutuu juutalaisuudesta ja Jeesushan oli tietysti juutalainen. Kun Jeesus esimerkiksi opettaessaan viittasi pyhiin kirjoituksiin niin viitasi hän silloin tietenkin Vanhaan testamenttiin , koska uudesta testamentista ei ollut silloin tietoakaan.Tästä syystä lähdin tutkimusmatkalle juutalaisuuteen  ja miten se näkee saatanan.

Juutalaisten ajatus saatanasta poikkeaa krstittyjen ajatuksesta todella paljon. Seuraavaksi kerron lyhyesti saatanan roolista juutaisuudessa.

Hepreaksi saatana kirjoitetaan שָׂטָן ,lausutaan satan.  Satan on substantiivi ja se tarkoittaa suomeksi "syyttäjää" tai "vastustaja" ja tulee verbistä "vastustaa" tai "estää". Ahaa! Jo pelkästäään tutkimalla mitä sana oikeasti Raamatun alkukielellä tarkoittaa avasi silmäni. 

Vanhassa testamentissa saatana (substantiivi) esiintyy  tarkoittaen ihmistä tai joukkoa ihmisiä. Usein sillä tarkoitetaan poliittista tai sotilaallista vastustajaa, ei "olentoa", kuten näemme seuraavissa esimerkki jakeissa.

 2. Sam. 19 22 Mutta Daavid vastasi: "Mitä teillä on minun kanssani tekemistä, te Serujan pojat, kun tulette minulle tänä päivänä kiusaajaksi? Olisiko ketään Israelissa tänä päivänä kuolemalla rangaistava? Minä tiedän tulleeni tänä päivänä Israelin kuninkaaksi."


1 kun. 5:18 Nyt Herra, minun Jumalani, on suonut minulle joka suunnalla rauhan. Vastustajia ei ole, mikään vaara ei uhkaa

Todella moni asia muuttaa merkitystään jos sen lukee alkukielellä ja silloin tiedämme mitä sillä oikeasti tarkoitetaan. On olemassa eräs juutalainen tapa opiskella Raamattua, jonka koen todella hyödlliseksi. Jos haluaa tietää mitä jonkin asia tarkoittaa täytyy etsiä Raamatusta ensimmäinen kerta kun se sana esiintyy. Jos esimerkiksi haluaisin tietää mitä sana suudelma oikein tarkoitaa raamatullisesti , etsin sanan ensimmäisen esiintymispaikan.

Juutalaisilta rabbeilta eli opettajilta  kysyttäessä saatanasta on vastaus yleensä, että Saatanaa ei ole olemassa kosmisena hahmona, joka tekee kaikkensa houkutellakseen ihmisparkaa tekemään syntiä. Ei, me pärjäämme itse siinä ihan hyvin ilman saatanan apua

Mistä sitten kristinuskon saatana on tullut jollei Vanhasta testamentista? Saatana lähti muokautumaan helenistisellä kaudella ja toisen temppelin aikakaudella.  Saatana on saanut nykyiset atribuuttinsa muunmuassa Zoroastrianismista ja muista iranilaisista uskonnoista. Kristinuskon saatanalla ei siis ole juutalaiset juuret vaan ns. pakanalliset.

YETZER HARA- TAIPUMUS PAHAAN

- Yetzer Hara on toinen heprealainen verbi, jota voidaan käyttää synonyymina saatanalle. Tämä ihmisen taipumus pahaan syntyi, kun Aadam ja Eeva haukkasivat kielletystä hedelmästä. He saivat tiedon ja ymmärryksen erottaa hyvä pahasta. Tämä yetzer Hara ei ole sinällään pelkästään huono asia, sillä se on voima jota käytämme joka päivä.  Ilman tätä voimaa makaisimme sohvalla kaiket päivät laittamatta tikkua ristiin. Yetzer Hara termi voidaan käsittää myös sanalla ego. Ihmisen ego haluaa aina lisää ja parempaa kuin muilla. Se laittaa meidät työskentelemään kovemmin sen unelma auton, laukun tai asunnon eteen. Hei, myönnettäköön, tuntuisihan se aika kivalta pystyä vähän pröystäilemään vaikka tuliterä autolla naapurin edessä... 

SAATANA JUMALAN APURI?

Saatana esiintyy kaksi kertaa Vanhassa tesmanentissa hahmona, tai pikemminkin Jumalan poikana. Tunnetuin näistä on Jobin kirja. Se, että onko Job nimistä henkilöä ollut edes olemassa,ei ole varmaa tietoa. Jobin kirjassa Saatanaa ilmestyy muiden Jumalan poikien kanssa Jumalan eteen. Jumala kysyy Saatanalta onko hän huomannut kuinka hyvä mies Job on. Saatana tokaisee tähän, että "on se helppoa kun asiat ovat hyvin". Jumala antaa tällöin Saatanalle luvan koetella Jobia, mutta vain Hänen ehdoillaan.

Miten voimme ymmärtää tämän teksin sillä tiedolla, ettei kosmista Saatanaa ole olemassa?  

 Jumalan poika ei ole pelkästään Kristukselle varattu titteli vaan Raamattu käyttää sitä myös muista ihmisitä. Raamatun mukaan Jumalan poikia ovat kaikki, joilla on läheinen suhde Häneen. Joten, kun Jobin kirjassa kerrotaan Jumalan poikien tulleen koolle ja asettuneen Jumalan eteen voimme ymmärtää tämän seuraavasti: Joukko uskovia miehiä tulivat "Jumalan eteen" temppeliin tai muualle palvomaan Jumalaa ja heidän joukossaan oli yksi mies joka oli syystä tai toisesta kateellinen Jobille ja tahtoi koetella häntä. Mies toimi siis Saatanan Jobille. Huomaa myös Job ei missään kohtaa syytä mitään kosmista Saatanaa vastoinkäymisistään vaan tietää, että Jumalan kädestä tulee kaikki, hyvä ja paha.

Jesaja 45:7 minä, joka teen valkeuden ja luon pimeyden, joka tuotan onnen ja luon onnettomuuden; minä, Herra, teen kaiken tämän.

Jumala antoi hänen rajoissaan miehen koetella siis Jobia . Ja Job kesti koettelemukset ja selviytyi niistä säilyttäen uskonsa. Meillekin tulee koettelmuksia vastaan päivittäin.  Isä meidän rukouksessa pyydetään "äläkä saata meitä kiusaukseen vaan päästä meidät pahasta."

Tässä rukouksessa voimme ajatella pyytävämme Jumalalta, ettei hän lähetä meille kiusaajaa/syyttäjää niinkuin Jobille. Jumala ei ilkeyttään anna meille koettelemuksia, vaan niiden kautta kasvamme ihmisinä. Ilman pahaa emme osaa arvostaa hyvää. 

lucifer.jpg