Mistä demonit tulivat kristinuskoon ja mitä ne ovat?
Uusi testamentti on täynnä mainintoja demoneista ja epäpyhistä hengistä. Vanha testamentti taas on hyvin hiljainen asiasta. Vanhan testamentin  demonit viittaavat yleensä epäjumaliin, joita Israelilaiset lankesivat palvelemaan ja joille he jopa uhrasivat lapsiaan (Moolek; foinikkialaisten ja ammonialaisten jumala)
Mitä sitten tapahtui UT:n ja VT:n välisenä aikana? Jos kristityt eivät saaneet demonioppiaan heprealaisesta Raamatusta, niin mistä se ilmestyi näyttelemään niin suurta osaa kristittyjen ja toisen temppelin aikakauden juutalaisten elämässä?
Juutalaiset joutuivat maanpakoon Babyloniaan toisen temppelin aikakautena 597 ekr.  Babyloniassa juutalaiset tutustuivat iranilaisiin uskontoihin ja ammensivat sieltä uusia oppeja omaan uskontoonsa. Zoroastrianismi oli niistä yksi. 
Zoroastrianismista saamme muunmuassa seuraavat käsitteet.

- kuolematon sielu
- taistelu hyvän ja pahan välillä
- helvetti ja taivas
- demonit ja enkelit
- messias
- pelastaja

Kuten huomataan juutalaisuus ja sittemmin kristinusko, että islam  ovat saanneet paljon vaikutteita zoroastrianismista.

Raamatun ulkopuoliset kirjoitukset


Hellenistisellä ajalla, 200 ekr- 50 jkr kirjoitetut Vanhan testamentin apokaryfiset kirjat sisälsivät jo paljon  enemmän demoneita mitä heprealainen Raamattu. Babylonian Talmud ( talmud tarkoittaa heprealaista  Raamattua täydentävää suullisen lain yhteenveto- ja selitysteosta) sisältää mm. kuvauksen tuhansista meitä ympäröivistä demoneista, kuten myös Midrash eli kirjanoppineiden raamatullisten tekstien selitys- ja tulkintakirjallisuus, sekä Zohar. Zohar on  juutalaisen mystiikan eli Kabbalan pääteos. Zohar kertoo meille muunmuassa demonista nimeltä Lilith. Naisdemoni Lilithin sanotaan oleva miehiä viettelevä ja vastasyntyneitä lapsia murhaava demoni. Lilithin kerrotaan olleen myös Aadamin ensimäinen vaimo. Tarinasta olen itse kuullut kaksi versiota. Enismmäisessä tarinassa Lilith ei suostu alistumaan Aadamille seksuaalisesti ja hän tahtoo olla yhdenvertainen Aadamin kanssa. Aadam ei tähän suostu ja niinpä Lilith lähtee lätkimään paratiisista. Jumala lähettää Lilithin perään enkeleitä houkutellakseen naisen takaisin Aadamin luo, mutta Lilith ei suostu palaamaan. Jumala vihastuu tästä ja muuttaa Lilithin demoniksi. Jumala luo Aadamille toisen vaimon, Eevan, joka suostuu olemaan Aadamille kuuliainen, onhan hänet tehty Adamin kylkiluusta. Myöhemmin Lilith tulee kateelliseksi Aadamin ja Eevan onnellisesta elämästä paratiisissa ja muuttaa muotoaan käärmeeksi, joka houkutteli Eevan haukkaamaan paratiisin kielletystä puusta. Toinen versio tarinasta kertoo Demoni Lilithin ja Aadamin saaneen lapsia, eli pikku-demoneita ja näin demonit saivat alkunsa.

lillith.jpg


Mitä demonit oikein voisivat olla?


Demoneiden katsotaan olevan vastuussa fyysisistä sairauksista, mielensairauksista ja luonnonkatastrofeista. Vai voisiko näille olla jokin loogisempi syy? Demonioppien synnyn aikaan tiede ei ollut vielä kehittynyt, eikä ihmiset osanneet sanoittaa asioita sellaisella tavalla, jota me ymmärtäisimme. Kun asioita ei pysty selittämään on helpompi laittaa asiat yliluonnollisien voimien piikkiin. Tästä syystä on helppo ymmärtää miksi vaikka luultiin demonien tai itse saatanan olevan vastuussa pelottavasti epilepsiakohtauksen kourissa kouristelevan ihmisen tilasta tai massaepidemioiden aiheuttamista kuolemista.
Nykypäivän tieteen kehityksen vuoksi ymmärrämme asiat erilailla. Talmudin kertomat tuhannet meitä ympäröivät demonit voidaan nyt ymmärtää mikroskoopin keksimisen jälkeen bakteereiksi. Luonnonkatastrofien takana lymyävät demonien sijaan luonnolliset luonnon ääri-ilmiöt. Demonien riivaamat henkilöt voidaan ymmärtää kärsivän mielenterveysongelmista. Demonien manausta nähdään vielä nykypäivänäkin joissain karismaattissa seurakunnissa. Väitänkö siis kaikkien demonien riivaamien henkilöiden kärsivän mielenterveys ongelmista? En suinkaan. On varmasti olemassa jotain pahaa energiaa,  jota emme pysty täysin selittämään, mutta useasti psykologia voi myös näytellä suurta roolia. Ihmisen mieli on hyvin muovautuva ja sillä on mielettömästi voimaa. Uskallan väittää, että suurin osa ihmisistä jotka väittävät olevansa demonien riivamana kuuluvat karismaattisiin seurakuntiin tai osaan katolilaiseen kirkkoon. Näissä on yhteistä niin sanottu massahysteria, joissa ihminen luulee olevansa riivattu ja vaatii manausta. Kyseessä on todennäköisesti vain niin vahva usko demonien olemassaoloon ja niiden voimiin vaikuttaa ihmisen mieleen, että mieli tekee temppuja ja ihminen alkaa uskomaan olevansa riivattu ja uskoo manauksen toimivan. 
Kuuluisa rabbi Rambam totesi demoneista seuraavasti "Jos näet vaivaa huomata demonien olemassaolon, demonit näkevät vaivaa huomata sinut.  

 

demon-Possession-Devil-True-Exorcism-2.jpg