Onko naisen leikkaamattomissa hiuksissa maagista voimaa? Kyllä, ainakin  Amerikkalaisten Apostolisen helluntaiseurakunnan, Apostolic Pentecostal Curchin mukaan.

Ketä ovat apostoliset helluntalaiset?

Apostolilainen helluntalaisuus erosi omaksi ryhmäkseen muista helluntalaisista 1900-luvulla . He ovat hyvin konservatiivisia ja noudattavat erilaisia pyhyys sääntöjä. Apostoliset eivät käytä alkoholia ,eivätkä tupakoi. Naisten tulee olla leikaamatta hiuksiaan, meikin ja korujen käyttö ovat kielletty. Naisten tulee myös pukeutua vain hameeseen, housujen pito on kiellettyjä. Tämä sääntö perustuu vanhan testamentiin , jossa kielletään naisia pukeutumasta miesten vaatteisiin (5 Mooseksen kirja luku 22.) Apostolinen helluntalaisuus eroaa myös kolminaisuusoppi käsityksestään useimmissa helluntailiikkeistä. He ajattelevat, että Isä, Poika ja Pyhä Henki eivät ole eri persoonia, vaan ovat kolme eri nimitystä  Jeesukselle

Mutta palataan hiuksiin. Mistä apostoliset saavat hius dogmansa? He perustavat tämän 1. korintiolaiskirjeen lukuun 11:3-16.

3Teidän tulee kuitenkin tietää, että jokaisen miehen pää on Kristus, naisen pää on mies ja Kristuksen pää on Jumala. 4Jos miehellä on päähine päässään, kun hän rukoilee tai profetoi, hän häpäisee päänsä. 5Sen sijaan jos nainen on avopäin, kun hän rukoilee tai profetoi, hän häpäisee päänsä, sillä sehän on samaa kuin hän olisi antanut ajaa hiuksensa pois. 6Ellei nainen peitä päätään, hän voi yhtä hyvin leikkauttaa hiuksensa. Mutta jos kerran hiustenleikkaaminen tai pois ajaminen on naiselle häpeällistä, hänen tulee peittää päänsä.7Miehen ei pidä peittää päätään, koska hän on Jumalan kuva ja heijastaa hänen kunniaansa. Nainen taas heijastaa miehen kunniaa. 8Miestä ei ole luotu naisesta vaan nainen miehestä, 9eikä miestä luotu naisen takia vaan nainen miehen takia. 10Naisen tulee siis pitää päässään arvonsa merkkiä enkeleiden takia. 11Herran edessä ei kuitenkaan ole naista ilman miestä eikä miestä ilman naista, 12sillä niin kuin nainen on luotu miehestä, myös mies on syntynyt naisesta. Mutta kaikki on saanut alkunsa Jumalasta. 13Päätelkää itse, onko naisen sopivaa rukoilla Jumalaa avopäin. 14Opettaahan jo luontokin teille, että pitkä tukka on miehelle häpeäksi 15mutta naiselle kunniaksi. Pitkät hiukset on annettu naiselle hunnuksi. 16Jos joku kuitenkin väittää vastaan, niin sanon hänelle, ettei meillä ole sellaista tapaa eikä yleensäkään Jumalan seurakunnilla.

 Apostoliset ymmärtävät tämän Raamatun kohdan niin, että Paavali antaa ohjeen siitä, että naisten hiukset tulisivat olla pitkät "komao" alkukielen kreikan mukaan, sekä leikaamattomat.

Tuosta sanasta "komao" on taisteltu apostolisten ja ei apostolisten piireiissä. Apostoliset ymmärtävät sanan tarkoittavan pitkiä hiuksia, joita ei ole koskaan leikattu. Useat Raamatun alkukielen tutkijat taas eivät näe käännöksen tarkoittavan hiuksia, joita ei ole koskaan leikattu vaan pelkästään sanan tarkoittavan pitkiä hiuksia.

On kyllä totta, että Paavali toteaa jakeessa 11:6 , että "jos kerran hiusten leikkaaminen tai pois ajaminen on naiselle häpeällistä , hänen tulee peittää päänsä" mutta tarkoittaako Paavali tässä todella sitä, nainen ei saisi koskaan leikata edes latvojaan?  Mitä Paavali tarkoittaa edes pitkillä hiuksilla, jotka ovat anettu naiselle hunnuksi ja kunniaksi? Kuinka pitkät hiukset ovat pitkät? Apostolilaisten vastaus tähän kysymykseen on, että pitkät ovat leikkaamattomat hiukset.

He perustelevat tätä seuraavasti. Kaikilla etnisillä ryhmillä ei hiukset kasva samanlailla kuin toisilla ryhmillä. Esimerkiksi afrikkalainen hius ei kasva yhtä nopeasti tai pitkäksi kuin skandinaavinen hius. Eli tarkoittaako se sitä, että jos naisen hiukset eivät kasva vaikka etnisyydestä tai geeneistä riippumatta yli tietyn pituuden, jolloin sitä voidaan pitää pitkänä,  rikkoo silloin tätä Paavalin naisella tulee olla pitkät hiukset käskyä. Ei tietenkään, vaan jos ne ovat leikkaamattomat ja eivät kasva ovat ne silti Jumalan silmissä pitkät hiukset heidän mukaansa.

Mielenkiintoista kyllä hiukset näyttelevät monessa eri uskonnosssa ja kultuurissa suurta roolia ja nimenomaan pitkät hiukset. Kerron seuraavaksi joitain esmerkkejä, näitä riittäisi vaikka kuinka paljon.

Amish naiset eivät leikkaa myöskään hiuksiaan samaan korintolaiskirjeeseen vedoten, mutta heillä ei ole dogmaa niin sanotuista "Pyhistä Maagisista Hiuksista" kuten apostolilaisilla. Jotkut amish naiset myös pitäytyvät ihokarvojen ajaamisesta.

Intialaisessa Sikhiläisyydessä ensimmäiseksi tulee mieleen heidän käyttämänsä turbaanit, jotka peittävät heidän leikkaamattomat hiuksensa, jota kutsutaan nimellä "kes".  Keshin annetaan kasvaa Jumalan täydellisen luomisen kunniaksi.  Kes symboloi Jumalalle omistautumista ja hänen käskyjään noudattamista. Kes kammataan kahdesti päivässä ja solmitaan solmulla, jota kutsutaan joora tai rishi solmuksi pään päälle, jonka jälkeen se peitetään turbaanilla.

Hindulaisuudessa pidetään hiuksia pyhinä. Pitkien hiusten sanotaan nostattavan kundaliini energiaa. Yogit kertovat,että jos ihminen leikkaa hiuksensa menettää hän energiaa. Kun hiukset ovat leikkattu, keho joutuu tuottamaan extra energiaa hiusten takaisin kasvattamiseksi. Yogit uskovat, että kun hiukset ovat saavuttaneet pituuden, jonka jälkeen ne eivät enää kasva keho pystyy tuottamaan ja hyväksikäyttämään fosforia, kalsiumia ja D-vitamiinia paremmin. Hiusten ymmärretään myös toimivan kuin antenneina, jotka kanavoivat kosmista energiaa. 

Amerikan intiaanit pitävät myös hiuksensa pitikinä uskoen, että hiukset ovat fyysinen manifestointi sielusta. He usein palmikoivat hiuksensa. Palmikot muistuttavat heitä yhteydestään luojaan, äiti maahan ja esi-isiin. Kerrotaan myös tarinaa, että Vietnamin sodassa intiaaneja käytettiin tiedustelijoina, koska heillä oli uskomattomia kykyjä liikkua maastossa ja löytää vihollinen. Mutta kun heidän hiuksensa leikattiin armeija tyylisesti lyhyeksi heidän kykynsä katosivat. 

 Noidathan yhdistetään aina pitkiin hiuksiin. Sanotaan, että noitien voima on heidän hiuksissaan. Noitavainojen aikaan, kun noita otettiin kiinni hänen hiuksensa ajeltiin pois, jottei hän voisi käyttää voimiaan. Noidat uskovoivat myös, että jos joku onnistui saamaan toisen hiuksia haltuunsa omisti hän tämän sielun, siksi noidat hautasivat hiuksensa jos he leikkaisvat niitä.  Hiusten hautaamista leikkaamisen jälkeen on harrastettu monissa eri kultuureissa.  

Islamissa naiset saavat leikata hiuksensa, mutta leikkaus ei saa matkia miesten hiusmallia. Höylällä tai terällä hiustenleikkaaminen on kieletty naisilta.

Jewish Encyclopedia kertoo Israelilaisten naisten leikkauttaneet hiuksensa vain surun merkiksi. Vanhassa testamentissa tämä rituaali tosin kiellettiin , koska oli tapana , että hiukset uhrattiin vainajalle. Israelilaisten joukossa oli myös tapana, että naisen pää ajeltiin häpeän ja rangaistuksen merkiksi jos hän oli ollut aviomiehelleen uskoton tai jos hän joutui orjaksi. 

Rastafari naiset ja miehet antavat rastojensa kasvaa vapaasti niitä leikkaamatta. He perustavat tämän vanhassa tesamentissa esiintyvään nasiiri lupaukseen. Nasiiri ei saa leikata hiuksiaan, nauttia viiniköynnöksen antimia eikä mennä lähelle kuollutta ihmistä. Tunnetuin nasiiri on Raamatun Simsom, jonka epäinhimillisten voimien lähde oli hänen leikkaamattomat hiuksensa.

  Palataan apostolilaisten naisten maagisiin hiuksiin, mistä he saavat maagiset voimansa?

Naisten leikkaamattomat hiukset omaavat maagisia voimia enkeleiden tähden. 1 korintiolaiskirjeessa 11: 10 sanotaan. "Naisen tulee siis pitää päässään arvonsa merkkiä ( apostolilaisten mukaan pitkiä hiuksia) enkeleiden tähden. He siis ajattelevat, että hiukset pystyvät maagisiin tekoihin, koska nainen pitäytyy niitä leikkaamasta enkelien tähden. Enkelit antavat naisille voimaa ja suojelusta jos he pitäytyvät leikkaamasta niitä.  Sanotaan myös, että naisten  tulisi toimia esimerkkinä jopa enkeleille kuuliaisuudessaan Jumalaa kohtaan pitämällä merkkiä, leikkaamattomia hiuksia, alamaisuudestaan. Jos nainen ei tomi näin on hän kuin  kapinallinen Saatana, joka syöstiin alas taivaasta enkeleidensä kanssa. Naisen kunnia ja kruunu ovat pitkät hiukset, eikä hän saa niitä häväistä.

Hiusten uskotaan voivan parantaa sairaita ja tuoda suojelusta perheen lisäksi koko seurakunnalle. Apostolilaisten jumalanpalveluksessa naiset avaavat nutturaltaan pitkät hiuksensa ja levittävät ne sairaan ylle ja rukoilevat parannusta. Usko maagisiin ihmeitä tekeviin hiuksiin on vahvassa seurakuntien sisällä.  Netin uumenista löytyy ihmetarinoita, joko sairaiden parantumisista tai siitä miten naisen hiukset ovat suojelleet esimerkiksi autokolarilta. Youtubista löytyy pastori Lee Stonekingin "Holy magic Hair" titeleerattu video, jossa pastori saarnaa väkevästi hiusten ns. maagisista voimista.  Tästä videosta syntynyt konsepti "Holy Magic Hair" nimitystä käytetään ei apostolisten joukossa sarkastisena kuvauksena heisän hiusopilleen.

Mitä sitten tapahtuu jos nainen tästä huolimatta leikkaa hiuksensa? Seuraukset voivat olla seurakunnan mukaan katastrofaaliset.

Ensinnäkin nainen leikkaamalla hiuksensa tekee selväksi, ettei hän kunnioita miestään, "mies on naisen pää". Toiseksi hän uhkaa koko perhettään onnettomuudella, koska hänen leikkaamattomat hiuksensa eivät enää suojele perhettä pahalta. He uskovat, että jos maailmanloppu tulee ja hiukset ovat leikatut ei naisella ole osaa ylöstempaukseen. He menevät siis jopa niin pitkälle, että väittävät hiusten olevan pelastuskysymys. Jos nainen on uppiniskainen ja leikkaa hiuksensa tekee hän syntiä ja hänellä ei ole pelastus varmuutta.

Apostoliset ovat siis hyvin tosisaan koskien oppia "Pyhistä Maagisista Hiuksista".He ovat kirjoittaneet kirjoja hiusdogmastaan ja saarnavat sitä useasti seurakunnissaan. Liikettä on kritisoitu paljon opin takia ja siitä eronneet naiset ovat ensitöikseen leikkauttaneet hiuksensa. Vastahyökkäyksenä liikkeelle löytyy hyvin paljon aritkkeleita,videoita ja erilaisia opetuksia, jotka kumoavat apostolisten väitteet hiusten idolisoinnista. 

Mielestäni oli hyvin mielenkiintoista, kuinka tärkeän dogman he ovat luonneet itselleen muutaman Raamatun jakeen perusteella. Muista, hiuskysymys näyttelee heillä jopa pelastusoppia. On siis ymmärettävää kuinka paljon näärää kirkon opit hiuksista ovat aiheuttaneet ja minkälaiset paineet  naisille ne ovat luoneet. 

uncut-hair.jpg