Muutama vuosi sitten monien julkkisten vasenta rannetta koristi punainen lanka. Tämä sai minut uteliaaksi ja aloin tutkia mikä tämä punainen lanka juttu oikein on ja mihin se liittyi. Googlailun jälkeen sain vastauksen, Kabbalah. Aloin heti kiinnostua kabbalasta ja aloin opiskelemaan sitä googlen ja varsinkin englanniksi löytyvien YouTube videoiden kautta. Mitä sitten tämä kabbala on ja mikä se punainen lanka sitten oli ? Siitä kerron seuraavasti toivottavasti mahdollisimman selkeästi.
Kabbalah on juutalainen mystinen traditio. Sana kabbalah on hepreaa ja tarkoittaa vastaanottamista. Kabbalah on siis vastaanotettua mystistä tietoa. Se tutkii raamattua ja sen tarinoita hengellisyydestä käsin. Jotkut kabbalistit ovat sanoneet, että kaikki mitä raamatussa lukee kertoo ihmisestä itsestään, ei mistään muusta. Kaikki raamatun tarinat voidaan sanoa opettavan meille meistä. Kabbalah keskittyy pohtimaan Jumalan olemusta ja Hänen jumalallisia atribuutteja. 


Elämän puu on konsepti, jonka avulla jäsennetään maailmankaikkeutta ja sitä käytetään myös Jumalan ja luomisen ymmärtämiseen. Puu koostuu kymmenestä atribuutista, jotka kuvaavat jumaluuden ilmenemismuotoja.

tree of life.jpg


Kabbalaa voidaan kuvata tieteeksi henkisellä tasolla. Se ei ole uskonnosta riippuvainen. Sitä voi kuka tahansa opiskella, vaikka se käyttää raamattua hyväkseen. Kabbalan avulla ihminen voi oppia mikä hänen tehtävänsä on tässä maailmassa. Se opettaa, miten ihminen voi elää täyttä elämää yhteydessä luomakuntaan ja Jumalaan.


Nyt kun meillä on pieni käsitys mitä kabbala on niin tutkitaan seuraavaksi tätä punaisen langan mysteeriä.
Mikä tämä lanka oikein on ja mikä on sen tarkoitus? Punainen lanka kuuluu juutalaiseen mystiikkaan, kabbalaan. Sen sanotaan suojelevan pahalta silmältä käyttäjäänsä. 


Paha silmä


Ihmiset ovat kautta historian monissa eri kultuureissa uskoneet pahaan silmään. Paha silmä tarkoittaa katsetta joka voi vahingoittaa. Sinäkin olet varmasti katsonut pahalla silmällä jotakuta, Eli katsonut kadehtien jotakin ihmistä ja tullut siinä samalla langettaneeksi hänelle kirouksen. Onko kadehtiminen niin tuhoisaa? Tämän uskon mukaan kyllä. Sanotaan jopa, että hautausmaalla lepäävistä ihmisistä 90% ovat kuolleet pahan silmän kiroukseen. Paha silmä voi aiheuttaa ihmiselle taloudellisia vaikeuksia, sairauksia ja muuta epäonnea. On helppoa ymmärtää miksi ihmiset ovat läpi aikojen halunneet suojata siltä itsensä ja perheensä. Kabbalisti Yehuda Berg on kirjoittanut punaisesta langasta kirjan ja avaa meille miksi langan pitää olla punainen ja villaa. 
Punainen väri oven pielessä ja punainen viini ovat mainittuja raamatussa, sillä idealla, että ne suojaavat kuolemalta ja tuholta. Entäpä villa? Kabbalan mukaan maailman täyttää kaksi voimaa "armo" ja "tuomio". Kaikessa materiaalissa on jommankumman voiman energia. Villassa on armon energia ja tästä syystä juuri sitä lankaa, eikä vaikka pellavaa, jossa on tuomion energiaa käytetään suojana. 
Lanka siunataan kiertämällä seitsemän kertaa Raakelin haudan ympäri ja samalla lausutaan kabbalistisia rukouksia. Raakelin katsotaan olevan koko maailman äiti, hänen suurin halunsa on suojella lapsiaan. Kun lanka on ladattu suojaavalla energialla on se valmis käyttöön. Lanka solmitaan vasemman ranteen ympäri. Vasen, koska se edustaa vastaanottamista ja on lähempänä sydäntä. Se sidotaan kiinni seitsemällä solmulla, jotka kuvastavat maailman luomista. Samalla lausutaan Ben Porat- rukous. Langan tulisi solmia joku rakas ihminen. 


Ennen punaisen langan käyttöä tulee ihmisen sitoutua myös olemaan langettamatta pahaa silmää muille, koska se on jopa tuhoisampaa kuin saada paha katse. Langan annetaan olla ranteessa jatkuvasti. Entä jos lanka katkeaa? Ei hätää, lanka on tehnyt tehtävänsä ja sen voi korvata uudella langalla. Jos lanka kuitenkin katkeaa muutaman päivän päästä kannattaa miettiä omaa käytöstään muita kohtaan ja omaa energiaansa. 


Itse käytän punaista lankaa ranteessani. Koen sen pikemminkin muistutuksena Jumalasta. Uskonko langan suojaavan? Ehkäpä, ainakin se muistuttaa minua miten kohdella toisia ihmisiä. Toisten kohtaaminen rakastavalla energialla on paras suoja miltä tahansa pahalta.